O sushi
Co to jest sushi?
Jeżeli nie jadłeś jeszcze nigdy Sushi, to pewnie pierwsze co myślisz o tej potrawie, to „surowa ryba zwinięta w ryżowej rolce”. Jeżeli jednak już jadłeś, to wiesz że to danie to znacznie więcej smaków i możliwości. Dlatego chcemy pokazać sushi „od kuchni”, żeby obalić mity na temat tej potrawy, zgłębić jej tajniki i przedstawić naszą pasję do tej wyjątkowej kuchni.
Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie pochodząca z Japonii. Jego nazwa, to w dosłownym tłumaczeniu „kwaśny ryż”, bo głównym składnikiem tej kuchni jest właśnie specjalna odmiana gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, nadającym mu kwaśny posmak. Tak przygotowany ryż ma lepką konsystencję, więc z łatwością daje się formować w rolkę lub ubity kawałek, aby docelowo stworzyć hosomaki, nigiri, uramaki i inne rodzaje sushi. W sushi może się znaleźć surowa lub pieczona ryba, owoce morza, warzywa, grzyby, wodorosty nori lub japoński omlet tamago. Możliwości jak widać jest wiele, dlatego poświecamy na ten temat oddzielny artykuł.
Sushi zazwyczaj je się drewnianymi pałeczkami lub palcami. Kawałki powinno się w całości wkładać do ust, maczając je wcześniej w sosie sojowym. W zestawie do zamówionego sushi podawany jest bardzo ostry zielony chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Te intensywne smaki należy próbować w małych ilościach pomiędzy kolejnymi porcjami, aby oczyścić kubki smakowe i lepiej poczuć składniki kolejnej porcji. Sushi jest potrwą z krótkim terminem spożycia, dlatego przygotowywana jest na miejscu bezpośrednio po zamówieniu Klienta. Sushimaster dba o odpowiedni dobór składników, skręcenie rolek i poszczególnych kawałków. Przygotowanie tej potrawy jest prawdziwą sztuką, która wymaga doświadczenia i wprawy, a miejsce pracy sushimastera jest najczęściej widoczne dla Klienta, co daje gwarancję świeżości dania.
Dowiedz się więcej…
Rodzaje sushi
W restauracji sushi spotkasz wiele rodzajów sushi, każdy z nich wyróżnia się metodą przygotowania lub kombinacją składników. Dowiedz się o nich więcej i wybierz swoje ulubione: Nigiri - to kawałki ręcznie zbitej kulki ryżowej, na której leżą dodatki w postaci ryby,...