O sushi
Rodzaje sushi
W restauracji sushi spotkasz wiele rodzajów sushi, każdy z nich wyróżnia się metodą przygotowania lub kombinacją składników. Dowiedz się o nich więcej i wybierz swoje ulubione:
Nigiri – to kawałki ręcznie zbitej kulki ryżowej, na której leżą dodatki w postaci ryby, krewetki lub japońskiego omletu.
Maki sushi – jest to najpopularniejszy rodzaj sushi, składający się z ryżu zwiniętego w wodorosty nori z rybą i warzywami w środku. Maki sushi to w dosłownym tłumaczeniu „zwijane sushi”, czyli charakterystyczna dla tej kuchni rolka pokrojona na mniejsze kawałki.
Hosomaki – to odmiana tradycyjnego maki sushi, charakteryzująca się jednym składnikiem w środku, np. rolka sushi tylko z rybą.
Futomaki – to odmiana tradycyjnego maki sushi, charakteryzująca się wieloma, minimum 4 składnikami w środku rolki, w tym między innymi ryba i warzywa.
Uramaki – to odmiana sushi, charakteryzująca się tym, że na wierzchu rolki jest ryż, a nori i reszta dodatków jest w środku. Ura to w dosłownym tłumaczeniu „odwrócony”, czyli kolejność składników jest tutaj po prostu odwrócona. Uramaki często na wierzchu posypane są dodatkowo sezamem.
Date maki – to odmiana tradycyjnych maki sushi, charakteryzująca się tym, że zamiast wodorostów nori, rolka owinięta jest słodkim japońskim omletem.
Tempura maki – to odmiana maki sushi, charakteryzująca się chrupiącą otoczką, która powstaje przez zanurzenie rolki w specjalnym cieście japońskim, a następnie cała rolka jest smażona w głębokim oleju.
Dowiedz się więcej…
Co to jest sushi?
Jeżeli nie jadłeś jeszcze nigdy Sushi, to pewnie pierwsze co myślisz o tej potrawie, to „surowa ryba zwinięta w ryżowej rolce”. Jeżeli jednak już jadłeś, to wiesz że to danie to znacznie więcej smaków i możliwości. Dlatego chcemy pokazać sushi „od kuchni”, żeby obalić...